خبرنامه دردشناسی ایران و جهان

بلاک عصب اولنار (Ulnar) در آرنج تحت گاید سونوگرافی

بلاک عصب به معنی مسدود کردن انتقال های پیام درد با استفاده از تزریق مواد بی حسی (در بلاک موقتی) و مواد تخریب کننده عصب (در بلاک دائمی) گفته می شود. در مواردی دارو های ضد التهابی نیز به محل عصب تزریق می شوند که باعث کاهش التهاب عصب و شروع فرآیند بهبودی می شوند.

آناتومی عصب اولنار

در کنار گردن شبکه عصبی ای به نام شبکه عصبی بازویی قرار دارد. شبکه عصبی بازویی، از به هم رسیدن چندین عصب نخاعی گردنی (اعصابی که مستقیما از نخاع گردنی خارج می شوند) در کنار گردن تشکیل می شود. از این شبکه عصبی در نهایت سه تنه عصبی خارج می شود که از زیر استخوان ترقوه به سمت دست حرکت می کنند و عصب دهی حسی و حرکتی گردن و شانه و تمامی دست را بر عهده دارند. یکی از این سه شاخه نهایی عصب اولنار است. عصب اولنار بعد از ورود به بازو به سمت کنار داخلی بازو حرکت می کنند، از پشت آرنج عبور می کند و تا  کف دست ادامه دارد. این عصب در مسیر خود شاخه های متعددی دارد که حس نیمی از کف دست و انگشتان کوچک و نیمی از انگشت حلقه را تامین می کند و مسئولیت حرکت بستن انگشتان را بر عهده دارد.

در تصویر زیر این عصب با هایلایت سبز در پشت آرنج نشان داده شده است:

ناحیه عصب دهی شده توسط عصب اولنار با رنگ آبی در تصویر زیر نشان داده شده است:

عصب اولنار در مسیر خود در پشت آرنج ممکن است تحت فشار قرار بگیر که به این بیماری سندروم تونل کوبیتال (Cubital tunnel syndrome) گفته می شود. در سندروم تونل کوبیتال بیمار در قسما داخلی ساعد احساس درد و گزگز می کند و درد می تواند انگشتان کوچک و حلقه را نیز درگیر کند.

در تصویر زیر محل تحت فشار قرار گرفتن عصب اولنار در سندروم تونل کوبیتال نشان داده شده است:

برتری های تصویربرداری سونوگرافی

در گذشته به دلیل عدم دسترسی به تصویربرداری های همزمان حین تزریق، اکثر تزریقات مدیریت درد با استفاده از مشخص کردن ساختار های آناتومیک بدن با لمس محل تزریق انجام می شدند. عیب این روش ها دقت پایین آن ها در مشخص کردن محل دقیق تزریق و امکان اشتباه قرار گرفتن سوزن داخل بدن (به دلیل عدم مشاهده آن با تصویربرداری همزمان) است. در حال حاضر از تصویربرداری های همزمان بسیاری مانند فلوروسکوپی، سونوگرافی و CT Scan برای مشاهده ساختار های داخلی بدن و هدایت سوزن به سمت هدف استفاده می شود.

تصویربرداری سونوگرافی یکی از در دسترس ترین روش های انجام تصویربرداری همزمان حین تزریقات است. سونوگرافی برتری هایی نسبت به دیگر روش ها دارد که از بین آن ها می توان به مشاهده عروق حین تزریق و جلوگیری از تزریق داخل عروقی و عدم تابش پرتو های یونیزان به بیمار (تصویربرداری با پرتوهای یونیزان مانند فلورسکوپی در خانم های باردار ممنوع است) اشاره کرد.

همچنین پزشک می تواند با مشاهده ساختار های داخل قبل از تزریق، روش مناسب را برای بیمار انتخاب کند. استفاده از تصویربرداری همزمان دقت و موفقیت تزریق را بالا می برد، عوارض جانبی احتمالی را به شدت کاهش می دهد و به دلیل بالا تر رفتن دقت تزریق، میزان داروی مورد نیاز برای اثربخشی تزریق کاهش پیدا می کند. به دلیل عدم عبور مناسب امواج فراصوت از بافت چربی در افراد با چاقی شدید معمولا از نوع دیگری از تصویربرداری استفاده می شود.

کاربرد ها

بلاک عصب اولنار برای تشخیص و درمان درد های ساعد و دست کاربرد دارد. کاربرد تشخیصی به این صورت است که اگر بعد از انجام بلاک درد بیمار کنترل شد یعنی این عصب در ایجاد درد برای بیمار نقش داشته است یا پیام های درد را منتقل می کرده است. دیگر کاربرد این بلاک ایجاد بی حسی برای اعمال جراحی کف دست و انگشتان است.

دیگر استفاده بلاک عصب اولنار در کنترل درد های حاد و اورژانسی مانند درد های ناشی از سرطان ناحیه دست است. در بیمارانی که به دلیلی مانند سرطان نیاز به انجام این بلاک می کنند اما دردشان بعد از مدتی دوباره عود می کند می توان از بلاک دائمی (تخریب عصب) استفاده کرد. برای پیشبینی مقدار بی دردی بعد از بلاک دائمی و مقدار اختلال حرکتی بعد از آن، ابتلا چند بلاک موقتی انجام می شود تا بتوان اثر بلاک دائمی را پیشبینی کرد.

از بلاک عصب مدین برای درمان و کنترل درد در بیماران مبتلا به سندروم کوبیتال و دیگر سندروم های تحت فشار قرار گرفتن عصب اولنار استفاده می شود. لازم به ذکر است که دیگر ساختار های آرنج نیز می توانند باعث تحت فشار قرار گرفتن عصب اولنار شوند و علائمی مشابه با سندروم کوبیتال ایجاد کنند. می توان از بلاک عصب اولنار برای کنترل درد های این بیماری های نیز استفاده کرد.

ممنوعیت ها

در بیماران با اختلال انعقادی (به دلیل مصرف دارو و یا بیماری) باید قبل از انجام تزریق اختلال را برطرف کرد. در مواردی که اختلال انعقادی به علت دارو باشد (مانند افرادی که دارو های قلبی مصرف می کنند) باید با صلاح دید پزشک این دارو ها قبل از انجام تزریق قطع شوند.

در صورت ابتلا بیمار به ضعف سیستم ایمنی (افراد مبتلا به دیابت، سرطان، ایدز، مصرف طولانی کورتیکواستروئید ها) باید در پیگیری ها به دنبال نشانه های عفونت گشت تا در صورت بروز درمان شود. تزریق در صورت ابتلا بیمار به عفونت محل تزریق و یا عفونت گسترده در بدن ممنوع است و باید بعد از درمان عفونت انجام شود.

نحوه انجام بلاک

برای انجام بلاک  عصب اولنار سوزن از زیر سمت داخلی ساعد، در زیر آرنج، با تصویربرداری همزمان سونوگرافی به سمت این عصب هدایت می شود. بیمار به حالت خوابیده به پشت قرار می گیرد، آرنج خود را خم می کند و دست خود را کنار سر قرار می دهد تا دسترسی به پشت آرنج آسان تر شود. بعد از قرارگیری بیمار در حالت مناسب پروب سونوگرافی روی آرنج بیمار قرار می گیرد و محل ورود سوزن با کمک تصویربرداری و لمس استخوان های آرنج مشخص می شود. در نهایت سوزن با کمک تصویربرداری همزمان سونوگرافی وارد بافت می شود و تزریق انجام می شود.

نحوه قرارگیری بیمار:

تصویر سونوگرافی نشان دهنده عصب اولنار (هایلایت سبز):

تصویر سونوگرافی نشان دهنده عصب اولنار (هایلایت سبز) و شریان اولنار (ناحیه زرد):

نحوه انجام بلاک:

عوارض جانبی احتمالی و روش های پیشگیری

تمام بیماران بعد از انجام تزریق تا مدتی تحت نظر قرار می گیرند تا اثربخشی تزریق ارزیابی شود و از اتفاق نیافتادن عوارض جانبی احتمالی اطمینان حاصل شود. به دلیل وجود عروق بسیار در بافت محل تزریق ممکن است هماتوم (تجمع خون در بافت) ایجاد شود. برای جلوگیری از تشکیل هماتوم می توان از سوزن های نازک، گذاشتن پک های سرد روی محل تزریق تا 20 دقیقه و یا فشار دادن محل ورود سوزن بعد از تمام شدن تزریق استفاده کرد.

با کمک تصویربرداری همزمان سونوگرافی و مشاهده سوزن در تمام طول مدت تزریق، آسیب دیدن ساختار های مجارو مانند شریان و ورید های ناحیه، تزریق داخل عروقی (که می تواند باعث مسمومیت بیمار شود) و آسیب دیدن عصب توسط نوک سوزن به ندرت اتفاق می افتد و می توان از این گونه عوارض جلوگیری کرد. این بلاک جزو بلاک های امن است و عوارض جدی تقریبا هیچگاه اتفاق نمی افتند.

دیگر عارضه احتمالی این تزریق افزایش درد موقتی است که در بعضی از بیماران اتفاق می افتد و به دلیل ورود سوزن به بافت است و خود به خود بهبود پیدا می کند. عفونت محل تزریق به ندرت و اکثرا در بیماران با نقص سیستم ایمنی (دیابت، سرطان، …) اتفاق می افتد و به دلیل انجام پروسیجر به صورت استریل نادر است.

نکات کلنیکی

بلاک عصب اولنار یکی از روش های درمانی اصلی و موفق برای کنترل درد ناشی از سندروم تونل کوبیتال و دیگر بیماری هایی است که در آن ها عصب اولنار تحت فشار قرار می گیرد. قبل از انجام بلاک باید بر اساس معاینه و الکترومایوگرافی (نوار عصب-عضله) این بیماری را از رادیکولوپاتی گردنی و آرنج گلفباز (golfer’s elbow) افتراق داد. در رادیکولوپاتی گردنی به دلیل تحت فشار قرار گرفتن اعصاب نخاعی گردنی، بیمار دچار درد منتشر شونده از گردن به دست می شود و در مواردی نیز درد فقط در محل دست وجود دارد. ممکن است در بعضی از بیماران رادیکولوپاتی گردنی همزمان با سندروم کوبیتال اتفاق بی افتد که به این حالت سندروم دابل کراش (Double-crush syndrome) گفته می شود. در بیماری آرنج گلفباز درد در محل برجستگی داخلی آرنج وجود دارد و علت درد التهاب تندون عضلات ساعد متصل شونده به برجستگی داخلی آرنج است و عصب اولنار در این بیماری درگیر نیست. محل حداکثر درد در سندروم تونل کوبیتال 1 سانتی متر پایین تر از برجستگی داخلی آرنج است در حالی در بیماری آرنج گلفباز، محل حداکثر درد دقیقا روی برجستگی داخلی آرنج است.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of یونس ابراهیمی

یونس ابراهیمی

کلینیک تخصصی درد تسکین با جدیدترین و پیشرفته ترین تجهیزات با هدف درمان و تسکین دردهای حاد و مزمن جسمی، اجتماعی، روانی و معنوی، و با مدیریت و سرپرستی دکتر سیروس مومن زاده عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاسیس و راه اندازی شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *